top of page
kiwihug-qv05FvdE26k-unsplash_edited_edited_edited.jpg

Pracovní postupy
a návody

Slané těsto

Razničkování
Keramika
Různé materiály
Slané těsto
Úvod

Slané těsto mě okouzlilo a získalo si mě především svou dostupností a jednoduchostí.

Tvoření ze slaného těsta, využití pecek.

Z levné modelovací hmoty můžeme snadno vytvořit velké množství nejrůznějších drobných ozdob, dekorativních předmětů, ale i výrobky větší a prostornější. Práce s ním je pro mě potěšením a modelování, doprovázené poslechem příjemné hudby, výbornou relaxací.

A navíc, svými originálními výrobky předávám radost

i svému okolí.

Věřím, že modelování ze slaného těsta zpříjemní čas všem, kteří zabrousili na mou webovou stránku a mají chuť modelování vyzkoušet

Návody
kiwihug-qv05FvdE26k-unsplash_edited_edit
Než začneme

Před každým modelováním si připravíme slané těsto, igelitovou folii (sáček)  na přikrytí těsta,  kelímek s vodou, kelímek s moukou, váleček, štětec, pracovní desku, náčiní na modelování, nožík,  předměty na otiskování , podle potřeby

i tvořítka („vykrajovátka“) a další pomůcky uvedené v úvodu

Doporučení: Na pracovní ploše si vyválíme malý kousek těsta a předem si vyzkoušíme  otisky předmětů, které máme k dispozici.

Před samotným modelováním již budeme vědět, se kterými se nám manipuluje nejlépe

a které z nich zanechávají nejzajímavější otisky.

Tvoření ze slaného těsta - nůžky, kuřátko
Příprava slaného těsta

Základem těsta je mouka, sůl a voda v poměru:

 

2 hrnky hladké mouky, 

1 hrnek soli

3/4   hrnku studené vody

V míse promícháme  mouku se solí, přilijeme studenou vodu a uhněteme vláčné hladké těsto. Pokud se těsto lepí, mouku přidáme, nebo naopak, když se drolí, přilijeme vodu. Důkladně propracované  těsto uschováme v igelitovém sáčku, aby neosychalo. Připravit si ho můžeme

i předem a uložit v chladu.

K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků.
Základní pomůcky na modelování

Váleček, nožík, pracovní deska, lis na česnek, struhadlo, špejle, tvořítka, malé špičaté nůžky, štětec, miska s vodou, koření – badyán, pepř, hřebíček, předměty na otiskování – knoflíky, uzávěry fixů, „víčka“ od plastových lahví, kalíšky z čajových svíček apod.

Pozn.: Během modelování a získávání zkušeností sami zjistíte, že otiskovat lze téměř cokoli a že vaše domácnost je plná drobných předmětů - razítek, které můžete uschovat. Např. poztrácené kostičky LEGA, brčka, ozdobné přívěsky,  víčka krémů, hřebíky, šroubky, pomůcky na vaření... A každý
z nich v těstě zanechá jiný  originální otisk.

Pomůcky a materiál ke zdobení hotového výrobku:  barevné mašle a stuhy, provázky, tavná pistole
a náplně do pistole, svíčky, nůžky.

Rady pro práci se slaným těstem

Slané těsto je tvárnou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky modelování, získáme modelovací návyky a dovednosti.  Těsto můžeme válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků …) a s trochou fantazie a trpělivosti  dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíků atd.

  • Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu nebo pevné plastové desce.
     

  • Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě  moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.

Rady pro modelování ze slaného těsta
  • Během práce  často omýváme zaschlé těsto z rukou, jinak se nám nepodaří modelování drobných detailů

  • Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme „jako lepidlo“ vodu. Tu nanášíme štětcem. Kdybychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepily, během schnutí by odpadly.
     

  • Ruce při modelování musí být čisté a suché . Pokud se nám potí, můžeme je během modelování namáčet do mouky a  lepení tak zabránit.

  • Těsto, které zrovna  nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.

 

  • Zbylé  těsto  uložíme v chladu a využijeme ho následující  den. Před dalším použitím ho obalíme v mouce. Skladovat slané  těsto můžeme 1 - 2 dny. Skladováním ztrácí na kvalitě a řídne.

kiwihug-qv05FvdE26k-unsplash_edited_edited_edited.jpg
Návody Slané těsto
Příprava slaného těsta
kiwihug-qv05FvdE26k-unsplash_edited_edited_edited.jpg
bottom of page