

1a

1b
_JPG.jpg)
1c

1d
Ježci
Materiál a pomůcky
Struhadlo, lis na česnek, malé nůžky z manikúry (nejlépe se zahnutou špičkou), fix, špejle, knoflík, kuličky pepře, akrylové barvy
Pracovní postup
Na třech ježcích si vyzkoušíme 3 různé techniky , pomocí tří různých nástrojů z naší domácnosti. Při zdobení prvního ježka nám pomůže lis na česnek, na druhého ježečka využijeme struhadlo a bodliny třetího vytvoříme nůžkami z manikúry.
Pracovní postup na zhotovení těla je u všech ježků stejný, postupy se liší pouze ve výrobě bodlin.
1
Tělo ježka
a
Podle šablony nebo tvořítka vlastní výroby vykrojíme tělo ježka.
b
Vymodelujeme jednu malou kuličku na oko, jednu na čumáček a větší kuličku na tvář, kterou prsty zploštíme. Připravíme si i tenký krátký váleček.
c
Váleček nalepíme na vykrojenou plochu tak, aby ji rozdělil na hlavu a tělo ježka. Vodou přilepíme i tvářičku, oko a čumáček. Do tváře otiskneme větší knoflík, oko zvýrazníme fixem.Do oka ještě navíc zlehka vmáčkneme kuličku pepře. Místo pod pepřem musí být také předem navlhčené vodou.
d
Nožem nařízneme pusinku nebo ji špejlí vyryjeme.
Podobným způsobem vymodelujeme i těla pro další dva ježečky. Podle vlastní volby vybíráme a měníme knoflíky na otisk tvářičky. Bodliny každého z nich budeme vyrábět ale úplně odlišně.

-a

-b

-a

-b




_JPG.jpg)
-
Ježek zdobený lisem na česnek
a
Lis na česnek naplníme těstem a těsto pozvolným mačkáním vytlačujeme ven. Vytlačené provázky těsta, v našem případě bodliny, odřízneme od plochy lisu a nožem přeneseme na tělo ježka, navlhčené vodou.
b
Nejprve nalepíme řadu bodlin kolem hlavy, pak postupujeme v řadách směrem dozadu, dokud bodlinami nepokryjeme celou plochu tělíčka.
-
„Strouhaný ježek“
a
Kousek těsta obalíme v mouce, případně do něho trochu mouky zapracujeme, aby nelepilo a dobře se strouhalo. Těsto nastrouháme na pracovní desku
b
Nejprve nalepíme řadu bodlin kolem hlavy, pak postupujeme v řadách směrem dozadu, dokud bodlinami nepokryjeme celou plochu tělíčka.
-
„Stříhaný ježek“
Bodliny třetího ježka vytvoříme stříháním těsta malými nůžkami, nejlépe nůžkami z pedikúry se zahnutou špičkou.
Každou bodlinku děláme zvlášť tak, že špičky mírně rozevřených nůžek zaboříme v šikmém směru do těsta a rychlým střihnutím , s mírným trhnutím směrem nahoru, nůžky vyndáme. Trhnutím odchlípneme vytvořenou bodlinku. Začneme řadou bodlin u hlavy a v řadách postupujeme od hlavy směrem dozadu.
2
Dokončení
Zhotovené ježečky dáme schnout na teplé a suché místo, po uschnutí je upečeme a ponecháme jim barvu získanou pečením. Další možností je dobarvení hlavičky ježka akrylovými barvami, ozdobení ježčího kluka modrou mašličkou, ježčí holčičky mašlí červenou. Z ježků můžeme připravit i roztomilý obrázek.
*Pozn.: Získané dovednosti z modelování ježků - stříhání těsta, strouhání a vytlačování lisem na česnek, se nám budou hodit i později , při další modelování ze slaného těsta.