top of page
Ježci ze slaného těsta
Návod tělo ježka ze slaného těsta

1a

Návod tělo ježka ze slaného těsta

1b

Návod tělo ježka ze slaného těsta

1c

Tvoření - Ježek ze slaného těsta

1d

Ježci

Materiál a pomůcky

Struhadlo, lis na česnek, malé nůžky z manikúry (nejlépe se zahnutou špičkou), fix, špejle, knoflík, kuličky pepře, akrylové barvy

Pracovní postup

Na třech ježcích si vyzkoušíme 3 různé techniky , pomocí tří různých nástrojů z naší domácnosti. Při zdobení   prvního ježka nám  pomůže  lis na česnek, na druhého ježečka využijeme struhadlo a bodliny třetího  vytvoříme nůžkami z manikúry. 

​Pracovní postup na zhotovení těla je u všech ježků stejný, postupy se liší pouze ve výrobě bodlin.

1

Tělo ježka

a

Podle šablony nebo tvořítka  vlastní výroby vykrojíme tělo ježka.

 

b

Vymodelujeme jednu malou kuličku na oko, jednu na čumáček a  větší kuličku na tvář, kterou prsty zploštíme. Připravíme si i tenký krátký váleček.

c

Váleček nalepíme na vykrojenou plochu tak, aby ji rozdělil na hlavu a tělo ježka. Vodou přilepíme i tvářičku, oko a čumáček. Do tváře otiskneme větší knoflík, oko zvýrazníme fixem.Do oka ještě navíc zlehka vmáčkneme  kuličku pepře. Místo pod pepřem musí být také předem navlhčené vodou. 

d

Nožem nařízneme pusinku nebo ji špejlí vyryjeme.

Podobným způsobem vymodelujeme i těla pro další dva ježečky. Podle vlastní volby vybíráme a měníme knoflíky na otisk tvářičky. Bodliny každého z nich budeme vyrábět ale úplně odlišně.

Postup - Ježek ze slaného těsta

-a

Postup - Ježek ze slaného těsta

-b

Postup - Ježek ze slaného těsta

-a

Postup - Ježek ze slaného těsta

-b

Stříhání bodlin - Ježek ze slaného těsta
Stříhání bodlin - Ježek ze slaného těsta
Stříhání bodlin - Ježek ze slaného těsta
Ježci ze slaného těsta
Dokončení - Ježek ze slaného těsta

-

Ježek zdobený lisem na česnek

a

Lis na česnek naplníme těstem a těsto pozvolným mačkáním vytlačujeme ven. Vytlačené provázky těsta, v našem případě bodliny, odřízneme od plochy lisu a nožem přeneseme na tělo ježka, navlhčené vodou.

b

Nejprve nalepíme  řadu bodlin kolem  hlavy, pak postupujeme v řadách směrem dozadu, dokud  bodlinami nepokryjeme celou plochu tělíčka.

-

„Strouhaný  ježek“

a

Kousek těsta obalíme v mouce, případně do něho trochu mouky  zapracujeme, aby  nelepilo a dobře se strouhalo. Těsto nastrouháme na  pracovní desku

b

Nejprve nalepíme  řadu bodlin kolem  hlavy, pak postupujeme v řadách směrem dozadu, dokud  bodlinami nepokryjeme celou plochu tělíčka.

-

„Stříhaný ježek“

Bodliny třetího ježka vytvoříme stříháním těsta  malými  nůžkami, nejlépe nůžkami z pedikúry se zahnutou špičkou.

Každou bodlinku  děláme zvlášť tak, že špičky mírně rozevřených nůžek zaboříme v šikmém směru  do těsta a rychlým  střihnutím , s  mírným trhnutím směrem nahoru,  nůžky  vyndáme. Trhnutím odchlípneme  vytvořenou bodlinku. Začneme řadou bodlin u hlavy a v řadách postupujeme od hlavy směrem dozadu.

2

Dokončení

Zhotovené ježečky dáme schnout na teplé a suché  místo, po uschnutí je upečeme a ponecháme jim barvu získanou pečením. Další možností je dobarvení hlavičky ježka akrylovými barvami, ozdobení ježčího kluka modrou mašličkou, ježčí holčičky mašlí červenou. Z ježků můžeme připravit i roztomilý obrázek.

*Pozn.: Získané dovednosti z modelování ježků -  stříhání těsta, strouhání a vytlačování lisem na česnek, se nám budou hodit i  později , při další modelování ze slaného těsta.  

bottom of page