top of page
resizecom_8_edited_edited.png
resizecom_podzimní věneček_edited.jpg

Podzimní
věneček

Podzimní sklizeň ovoce se chýlí ke konci
a některé plody v sobě ukrývaly nečekaně skvělý výtvarný materiál. Například pecky ze švestek lze skvěle využít k tvoření- po usušení se nekazí, a tak si z nich můžeme vytvořit zásobu na několik let. V kombinaci se slaným těstem z nich vznikne krásná podzimní dekorace.

Materiál a pomůcky

  • lis na česnek

  • nožík

  • štětec

  • pecky ze švestek

  • kuličky pepře

Pracovní postup

resizecom_1.JPG

1

resizecom_3.JPG

3

5

7

resizecom_2.JPG

2

2

resizecom_4.JPG

4

6

8

resizecom_podzimní věneček_edited.jpg

1

Vymodelujeme si silnější váleček, dlouhý alespoň 60cm. Dřevěným kuchyňským válečkem ho mírně rozválíme.

 

2

Okraje zploštělého válečku  „od oka“ odřízneme  z obou stran tak, aby nám zůstal pruh těsta široký asi 4 cm. Konce pruhu rovně seřízneme.

3

Pruh těsta stočíme do kruhu, konce potřeme vodou a slepíme  k sobě. Kruh podle potřeby dotvarujeme.

4

Plochu kruhu navlhčíme. Lis na česnek naplníme těstem a těsto pozvolným mačkáním vytlačíme ven. Vytlačené provázky těsta odřízneme od plochy lisu a nožem přeneseme

na plochu kruhu.

5

Lis na česnek naplňujeme těstem a těsto z něho vytlačujeme tak dlouho,  dokud provázky nepokryjeme celou plochu kruhu.
 

6

Podle návodu Kytička z pecek viz. stránka Elementy si připravíme 3 kytičky.


 

7

Kytičky připevníme vedle sebe na zhotovený věneček, který můžeme ozdobit ještě dalšími peckami. Zabodneme je do navlhčeného místa mezi střapaté chomáčky těsta.

8

Podzimní věneček necháme vyschnout na teplém a suchém místě. Musíte počítat  s delší dobou sušení, vrstva těsta je na věnečku silnější a bude prosychat déle.

Vysušený věneček potřeme vajíčkem ve všech záhybech a pečeme pozvolna v troubě ( za stálého dozoru). Krásné odstíny hnědé barvy získají pečením nejen těsto, ale i pecky.

Hotový  podzimní věneček ozdobíme barevnou mašlí.

bottom of page