

Podzimní
věneček
Podzimní sklizeň ovoce se chýlí ke konci
a některé plody v sobě ukrývaly nečekaně skvělý výtvarný materiál. Například pecky ze švestek lze skvěle využít k tvoření- po usušení se nekazí, a tak si z nich můžeme vytvořit zásobu na několik let. V kombinaci se slaným těstem z nich vznikne krásná podzimní dekorace.
Materiál a pomůcky
-
lis na česnek
-
nožík
-
štětec
-
pecky ze švestek
-
kuličky pepře
Pracovní postup

1

3

5

7

2
2

4

6

8

1
Vymodelujeme si silnější váleček, dlouhý alespoň 60cm. Dřevěným kuchyňským válečkem ho mírně rozválíme.
2
Okraje zploštělého válečku „od oka“ odřízneme z obou stran tak, aby nám zůstal pruh těsta široký asi 4 cm. Konce pruhu rovně seřízneme.
3
Pruh těsta stočíme do kruhu, konce potřeme vodou a slepíme k sobě. Kruh podle potřeby dotvarujeme.
4
Plochu kruhu navlhčíme. Lis na česnek naplníme těstem a těsto pozvolným mačkáním vytlačíme ven. Vytlačené provázky těsta odřízneme od plochy lisu a nožem přeneseme
na plochu kruhu.
5
Lis na česnek naplňujeme těstem a těsto z něho vytlačujeme tak dlouho, dokud provázky nepokryjeme celou plochu kruhu.
6
Podle návodu Kytička z pecek viz. stránka Elementy si připravíme 3 kytičky.
7
Kytičky připevníme vedle sebe na zhotovený věneček, který můžeme ozdobit ještě dalšími peckami. Zabodneme je do navlhčeného místa mezi střapaté chomáčky těsta.
8
Podzimní věneček necháme vyschnout na teplém a suchém místě. Musíte počítat s delší dobou sušení, vrstva těsta je na věnečku silnější a bude prosychat déle.
Vysušený věneček potřeme vajíčkem ve všech záhybech a pečeme pozvolna v troubě ( za stálého dozoru). Krásné odstíny hnědé barvy získají pečením nejen těsto, ale i pecky.
Hotový podzimní věneček ozdobíme barevnou mašlí.